cega-se-buduce-mameSvaka trudnica u nekom trenutku trudnoće oseća strah od porodjaja, i to je sasvim prirodno. Medjutim, za dobrostanje buduće mame i bebe u njenom stomaku važno je da se ovi strahovi pobede.
U ovim slučajevima mogu da pomognu samo znanje i dobra obaveštenost. Saznajte više o onome što vas plaši da biste taj strah prevazišli.
Čega se porodilje najviše plaše?
Bol
Koja žena nije čula rečenicu da je bol na porodjaju “najveći bol” koji jedno ljudsko biće može da oseti? Pre nego što prihvatite ovu izjavu “zdravo za gotovo” morate znati nekoliko stvari. Bol koji prati porodjaj nije bol od povredjivanja ili rane, kontrakcije izazivaju bol ne zato što se nešto loše ili opasno dešava već zato što mišići rade naporno i jako se istežu kako bi beba mogla da izadje.Isto tako, trudnoća i porodjaj ne predstavljaju nikakve bolesti već prirodni fizički proces zato je i bol koji se oseća potpuno drugačiji. Uz sve to, postoji nekoliko načina da se bol umanji ako porodilja to želi. Istražite koji načini smanjenja bola su dostupni u vašem porodilištu.Saznajte više i o masaži, emotivnoj podršci dula i smirite sebe saznanjem da postoje načini za smanjenje osećanja bola. Jasno izjašnjavanje želje za primenom neke od ovih metoda će vam pomoći da se opustite. Podrška porodice i prijatelja je takodje od ogromnog značaja i pozitivno deluje na kontrolisanje osećaja bola. Epiziotomija
Epiziotomija je naziv za rez izmedju otvora vagine i anusa koji doktori prave da bi povećali otvor kroz koji beba treba da izadje. Studije su pokazale da uz prisustvo dobre babice broj ovih zahvata može biti smanjen.
Dok je nekada epiziotomija radjena rutinski, danas se primenjuje samo u hitnim slučajevima, kada širina perineuma koči i odlaže porodjaj. Neki stručnjaci veruju da masaže perineuma (dela izmedju vagine i analnog otvora) tokom trudnoće, naročito tokom trećeg semestra, mogu da umanje rizik od cepanja ovog dela pri porodjaju ali i potrebu za izvodjenjem epiziotomije.Porazgovarajte sa lekarom o ovoj temi da biste znali više.
Carski rez
Carski rez je akušerska operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem materičnom segmentu vrši ekstrakcija ploda u odmaklom stadijumu trudnoće i završava porodjaj abdominalnim putem. Zbog svog značaja jedna je od najvažnijih operacija koja se izvodi u ginekologiji i akušerstvu.Carski rez je jedna od deset najčešćih velikih operacija, sa osetnom razlikom u incidenciji izmedju pojedinih regiona u svetu i izmedju pojedinih bolničkih institucija. Faktori koji najviše doprinose učestalosti ove operacije su : distocije (neadekvatna materična aktivnost), prethodni carski rez, karlični stav ploda, fetalni distres (patnja), intrauterini zastoj rasta ploda, prenesena trudnoća, višeplodna trudnoća, kasni paritet, smanjena upotreba vakuuma i forcepsa, veća informisanost itd.
Učestanost danas iznosi 10-25 odsto.
Intervencije lekara
Probajte da ne paničite. Ako postoji realna potreba za nekom medicinskom intervencijom pri izvlačenju bebe najbolje je da tu činjenicu prihvatite kao najbolju odluku za vas i vaše dete. Dobar i otvoren odnos sa lekarom i babicom može vam u velikoj meri pomoći da oterate svoje strahove.Što više znanja posedujete bićete spremniji za ono što vas čeka i osećati bolju kontrolu nad onim što se dogadja. Ako ne poznajete terminologiju koju koristi medicinsko osoblje bez ikakve sumnje ćete se osećati zbunjeno i nesigurno. Postavljajte zato pitanja i tražite jednostavna objašnjenja kako biste se osećali sigurnije.
Iznenadno pražnjenje creva
Tokom napinjanja i guranja bebe nekim ženama može da se desi da se iznenada isprazne i nemate razloga da se zbog ovoga stidite. Babice brzo reaguju na ove male nezgode i dovedu za čas celu situaciju u red.Da bi se ovo izbeglo porodiljama se uradi klistir ali neke idu u toalet još u ranoj fazi porodjaja.
Umotavanje pupčane vrpce oko bebinog vrata
Labavo umotavanje pupčane vrpce oko nekog dela bebinog tela je veoma česta pojava i u retkim slučajevima može da izazove probleme. Ako je pupčana vrpca kojim slučajem zategnuta, babica i doktor će to sigurno primetiti i reagovati na odgovarajući način.
Prevremeni porodjaj
Neki od glavnih izazivača prevremenog porođaja se identifikuju dovoljno rano da može da se deluje na vreme kako bi se on sprečio. Zapamtite da ne možete i ne treba sebe da krivite ako do prevremenog porodjaja dodje.
Zahvaljujući napretku u medicini i prevremeno rodjene bebe dobro napreduju. I ovde je važno da budete dobro informisani i reagujete na vreme na prve znake prevremenog porođaja kao što su pojačana vaginalna sekrecija (bilo da je sluzava ili krvava, čak i blago prebojen sekret crveno može biti značajan), vaginalno krvarenje (bilo da je samo tačkasto ili obilnije), bol u donjem delu trbuha, grčevitog tipa, ili postojanje redovnih kontrakcija (više od 4 za sat vremena), osećaj da vas beba pritiska na dole, bol u krstima
Ne stići na vreme u porodilište
Ova briga uopšte nije retka, naročito kada se radi o prvom porodjaju. Pre svega morate znati da porodjaj ipak traje i da nema razloga za brigu ako obratite pažnju na sve simptome. Da biste sebe smirili zadajte mužu zadatak da dobro isplanira put do porodilišta i razmotri sve alternativne trase.
Ako je muž često odsutan bilo bi korisno da imate i drugu osobu u rezervi za vožnju. Ako se plašite da će vam se dogoditi hitan porodjaj najboje je da razgovarate sa vašim lekarom i babicom koji će češćim pregledima ustanoviti da li imate stvarnog razloga za brigu. Uz to je važno i da budete spremni. Pripremite unapred torbu za porodilište, punite redovno vaš mobilni telefon i vodite računa da je rezervoar automobila pun.
Smrt bebe tokom porodjaja
Skoro svaka mama brine o tome da se njenoj bebi ne desi nešto tokom trudnoće ili tokom samog porodjaja. I za ovu pojavu se može reći da je normalna. Medjutim, kod nekih žena ovaj strah prelazi u anksioznost i postaje izvor stresa. Mediji u ovom slučaju nisu od velike pomoći.Najbolje je razgovarati sa lekarom i shvatiti da ovaj strah nije nikakvo predskazanje već da samo utiče na normalno funkcionisanje vašeg svakodnevnog života. U tom slučaju ovaj strah predstavlja veliki izvor stresa i zahteva profesionalno savetovanje. Razgovarajte sa porodicom, prijateljima i stručnjacima koji će znati kako da vam pomognu.
A sada pitamo vas, čega ste se vi plašili tokom trudnoće i šta vam je pomoglo da taj strah prevaziđete?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.