Kako pripremiti telo za trudnocuZa svaku ženu biće dovoljno uvesti tek nekoliko malih izmena u životne navike, kako bi njeno telo bilo dobro pripremljeno za napore kojima će biti izloženo tokom drugog stanja. Tako će žena, uz samo malo odricanja obezbediti normalnu i zdravu trudnoću i znatno umanjiti rizike od brojnih komplikacija koje mogu nastati usled nepravilne nege tela i neadekvatne ishrane. Ovih 10 pravila bi svaka buduća trudnica trebala da se pridržava.

1. Promenite navike u ishrani         

Pre nego što ostanete u drugom stanju, dobro razmislite šta se to sve nalazi na Vašem svakodnevnom jelovniku. Obavezno korigujte svoju ishranu, a to će Vam u trudnoći biti najlakše jer svaka žena želi dobro svom detetu, pa joj neće biti teško da povede malo više računa o sebi, a samim tim i o bebi u svom stomaku.

2. Povećajte energetske zalihe svoga tela

Na Vašem jelovniku se, pre svega, trebaju naći namirnice sa bogatim sadržajem vitamina B12 i gvožđa, koje su korisne jer trudnici obezbeđuju optimalnu količinu energije i tako stimulišu razvoj ploda. Jedite jaja, crveno i belo meso, ribu i zeleno lisnato povrće. Obzirom da doprinose boljem snabdevanju tkiva kiseonikom, ove namirnice umanjujuj umor. Pored toga, one će sprečiti anemiju koja se javlja nakon graviditeta usled gubitka značajnih količina krvi tokom samog porođaja.

 3. Pružite adekvatnu zaštitu svojim zubima

Nekada je gubitag zuba u trudnoći predstavljao neminovnosta, ali je to danas, na svu sreću, lako moguće izbeći, pre svega pravilnom ishranom i pojačanim nivoom nege zuba i usne duplje. Pojačanom hormonsko lučenje, karakteristično za svaku trudnoću, negativno deluje na zdravlje zuba jer omekšava gingivu, a može izazvati i upalu desni i njihovo krvarenje. Najbolja preventiva je da zube, osim što ih perete pastom i četkicom, svakodnevno čistite dentalnim končićem, jer se prema tvrdnjama eksperata, četkicom očisti tek nešto više od 60% zubne površine. Osim toga, rizik od pojave karijesa u trudnoći značajno raste, pa je potrebno bar nekoliko puta posetiti stomatologa, čak i onda kada ne primetite nikakve tegobe.

4. Ublažite oštećenje i gubitak kose

Dok traje trudnoća, kod većine žena kosa postaje jača i gušća, zahvaljujući pojačanom lučenju estrogena. Međutim, nakon porođaja, nivo estrogena se vraća na normalu, što za posledicu ima pojačano opadanje kose. Zato je potrebno upotrebljavati regeneratore koji na Vašu kosu deluju hranljivo i dubinski. To, na žalost, neće potpuno sprečiti opadanje kose, ali će ga značajno smanjiti.

5. Sprečite preveliku opuštenost grudi

Jedna od posledica drugog stanja jeste i izrazito uvećanje grudi, neretko čak i za dva konfekcijska broja. Povećanjem oblina dojki, dolazi i do povećanja njihove težine, što kasnije uzrokuje preveliko opuštanje kože. Na tržištu možete pronaći posebne grudnjake mini trudnicanamenjene trudnicama, karakteristične po širim bratelama i ulošcima u korpama čija je svrha da budu oslonac otežalim dojkama. Upotrebom takvih grudnjaka, sprečićete preveliko istezanje tkiva na dojkama, a kasnije i njihovo opuštanje.

6. Negujte nokte

Poremećaj ravnoteže hormona u trudnoći utiče na ubrzan rast noktiju. Međutim, posle porođaja, kada dođe do normalizacije lučenja hormona, nokti postaju krti i lako lomljivi. Da bi sprečili njihovo preveliko oštećenje, redovno koristite bademovo ili ulje za zanoktice, jer ona štite, hidriraju i jačaju strukturu noktiju.

7. Jačajte leđne mišiće

Pod uticajem hormonalnih promena koje dovode do opuštanja ligamenata, kao i zbog povećane telesne mase, kod trudnica se često javljaju bolovi u leđima. Kada se rodi beba, njeno nošenje i dojenje može još više pogoršati tegobe sa leđima. Lekari zato preporučuju da trudnice redovno rade odgovarajuće vežbe za jačanje leđnih mišića.

8. Vodite računa o elastičnosti kože 

Prevencija protiv strija je jako važna, jer ako je nema, one će se gotovo sigurno pojaviti. Da bi se to sprečilo, potrebno je povećati elastičnost kože, a to se najbolje postiže redovnim korišćenjem krema koje sadrže kolagen ili vitamin E.

9. Kegelove vežbe za jaku bešiku

Vežbe za jačanje mišića poda karlice su jako korisne, kako u trudnoći, tako i u periodu nakon porođaja. Ova grupa mišića je bitna jer služi kao oslonac za bešiku, matericu i debelo crevo, pa će njeno jačanje sprečiti pojavu neželjenog uriniranja, na primer, kada trudnica kašlje, kija, smeje se ili je izložena malo jačem fizičkom naporu.

10. Umanjite oticanje zglobova na nogama

Tokom trudnoće u krvotoku dolazi do povećanja količine vode, što se obično odražava oticanjem nogu i stopala. Da bi ste to oticanje maksimalno umanjili noge odmarajte tako što ćete ih, sa stopalima u blago uzdignutom položaju, na primer na jastuku. Korisne su i šetnje, a duže stajanje je potrebno izbegavati.  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.