110_F_8756367_UgPacKfF3ZfASE4HfpOMrJvfMDARE6fYMalo ko razmišlja u duhu stare izreke “bolje sprečiti, nego lečiti”, a za sprečavanje neželjene trudnoće i prenosa polnih bolesti danas postoji više vrsta preparata nego ikada. Dr Zoran Stanković, šef odeljenja za dečju i adolescentnu ginekologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije kaže da svake godine nekoliko hiljada mladih iskusi neželjenu trudnoću i to najčešće u periodu šest meseci od stupanja u seksualne odnose.

„Ono što je veoma zanimljivo jeste da mladi obično započinju svoj seksualni život koristeći neko od kontraceptivnih sredstava i to dosledno. Međutim, posle nekoliko meseci ili čak godina, dogodi se najčešće nešto u emotivnoj sferi i zatim prestaju ili neredovno koriste kontracepciju“, objašnjava dr Stanković.

U suprotnosti sa onim što ne tako svetla realnost pokazuje, ginekolozi se svim silama trude da mladim osobama koji od njih zatraže pomoć daju prave savete o zaštiti prilikom seksualnih odnosa.

 

Najčešće se preporučuje korištenje dva kontraceptivna sredstva, po jednog za svakog od partnera – kondom za muškarce i kontraceptivne pilule za žene.

„Prednost dvostruke kontracepcije je u sigurnosti koju ona pruža. Mladić štiti svoju devojku od polno prenosivih bolesti tako što koristi kondom, ali ne mora da strahuje i paniči ukoliko on pukne, jer devojka već redovno uzima kontraceptivnu pilulu“, objašnjava dr Stanković.

Kontraceptivne pilule
Kontraceptivne pilule su jedan od najpouzdanijih metoda savremene kontracepcije. Danas one imaju veoma niske doze hormona, tako da vrlo malo utiču na normalne fiziološke procese u telu žene.

Pored toga što je njihova osnovna uloga zaštita od neželjene trudnoće danas ginekolozi hormonsku kontracepciju propisuju i u lečenju nekih ginekoloških bolesti kao što je endometrioza i sindrom policističnih ovarijuma.

Međutim, među devojkama vlada mišljenje da sve kontraceptivne pilule izazivaju neželjene efekte poput gojenja, pojačane maljavosti ili psihičke razdražljivosti. Istina je da za svaku devojku postoji prava pilula, ali je ona u saradnji sa svojim ginekologom mora potražiti.

„Samo jedna od deset hiljada devojaka ima neke razloge za neuzimanje kontraceptivnih pilula. Ali to je izuzetno mali broj u nasoj zemlji i to se saznaje kod ginekologa prilikom dogovaranja o početku uzimanja kontraceptivnih pilula“, smatra dr Stanković i dodaje su sporedni efekti prilikom pravilno korišćenih i dobro odabranih pilula sasvim zanemarljivi.

Koristi su zato višestruke. Kontraceptivne pilule deluju na dva načina. Na prvom mestu, one sprečavaju sazrevanje i otpuštanje jajnih ćelija, a na drugom utiču na zgrušavanje takozvane cervikalne sluzi koja zatim blokira spermatozoide da dopru do jajne ćelije. Uz to, one smanjuju rizik za nastanak mnogih bolesti reproduktivnih organa poput policističnih jajnika i tumora jajnika i materice.

Upotreba je jednostavna: Svakog dana od početka ciklusa devojka uzima po jednu pilulu. Niska doza hormona se otpušta u organizam i sprečava ovulaciju, a time i neželjenu trudnoću.

Loša strana je pilula je u tome što one ne štite od polno prenosivih bolesti.
Cena iznosi od 500 do 900 dinara, ali sa lekarskim receptom može da se ostvati popust i do 40 odsto.

Posebna vrsta pilula je takozvana pilula “za dan posle” koja se uzima do 72 sata posle nezaštićenog odnosa. Ako se popije odmah, rizik od nastanka trudnoće iznosi samo 0,4 procenta, ako se popije nakon 24 sata rizik već dostiže tri odsto. Ova kontracepcija odlična kada se radi o urgentnom stanju ili se iz raznoraznih razloga desi da se upražnjava taj nezaštićeni polni odnos, međutim, ne može nikako da menja to redovno kontraceptivno sredstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.