Folikularna_ovulaciona_i_luteinskaMenstrualni ciklus kod žena traje prosečno 28 dana sa normalnim rasponom od 25 do 30 dana i hormonski je regulisan. Hormoni iz međumozga (hipotalamusa) GNRH stimulišu lučenje hipofizarnih hormona FSH i LH. FSH stimuliše lučenje estrogena u ovarijumu, a LH doprinosi stvaranju progesterona. Početak menstrualnog ciklusa je obeležen menstrualnim krvarenjem koje može trajati od 2 do 7 dana.
Sam ciklus podeljen je u tri osnovne faze: folikularna, ovulaciona i luteinska.
Samo menstrualno krvarenje pripada ranoj folikularnoj fazi.
Ovulaciona faza se nalazi u sredini menstrualnog ciklusa i karakteriše je skok nivoa hipofizarnih hormona (gonadostimulina) – LH (lutenizirajući hormon) i FSH (folikulo stimulirajući hormon).
Vrh skoka nivoa LH hormona u krvi se uzima kao sredina ovulacione faze iza koje neposredno sledi čin ovulacije. Taj vrh skoka LH se javlja približno tačno posle 14. dana od početka menstrualnog krvarenja, i posle 14 dana treba da usledi ponovno menstrualno krvarenje. Što se tiče same ovulacije ona sledi 7-24 h posle najvišeg skoka LH, odnosno tada dolazi do otpuštanja jajne ćelije iz meška jajnika – odigrava se ovulacija. Posle ovulacije sledi luteinska faza.

Folikularna faza

U ranoj folikularnoj fazi još u vreme menstrualnog krvarenja i neposredno posle toga vrednosti FSH, LH i estrogena u krvi su vrlo niski. FSH je hipofizarni hormon koji stimuliše razvoj i stvaranje folikula u jajnicima što će rezultirati ovulacijom. Dalje u toku ove folikularne faze dolazi do postepenog porasta FSH i estrogena dok neposredno pred ovulacionu fazu i nivo LH počinje da raste. U folikularnoj fazi folikuli u jajniku vrlo brzo sazrevaju a njihov razvoj stimuliše FSH. U sazrevanju većeg broja folikula izdvaja se jedan od njih koji je najviše napredovao u procesu sazrevanja i koji će biti opredeljen za ovulaciju. On ima visoku produkciju estrogena i on sa svoje strane utiče na povećano vezivanje FSH za taj folikul.
Međutim, samo povećanje estrogena u toku folikularne faze u krvi dospeva i do hipofize gde zaustavlja dalju pojačanu produkciju FSH (tzv. negativna povratna sprega), znači nivo estrogena koji raste zaustavlja dalju proizvodnju FSH.
U toku ovulacije će samo taj jedan ili ev. dva folikula (odnosno jajne ćelije) napustiti jajnik. Ostali folikuli podležu procesu degeneracije (propadanja) i oni u toj fazi luče izvesnu količinu androgena (testosterona) u preovulatornoj (na kraju folikularne faze) i ovulatornoj fazi što povećava libido kod žena (seksualnu želju) što je od značaja za funkciju oplođenja.

Ovulatorna faza

Ovulaciju karakteriše nagli skok LH (lutenizirajući hormon) čije su vrednosti desetostruke u odnosu na vrednosti pre ove faze. Nakon tog brzog skoka nivoa vrednosti u krvi dolazi i do naglog pada u toku od 7-24 h i u tom periodu sledi opuštanje jajne ćelije iz jajnika, dolazi do ovulacije. Što se tiče FSH postoji takođe jedan lak skok u ovoj fazi, ali te vrednosti su znatno niže, oko 3 puta u odnosu na prethodne vrednosti.
Značajno je da u toku skoka LH i FSH njihovo lučenje nije ravnomerno već ima pulzirajući karakter s tim što im se vrednosti menjaju na 90 minuta, odnosno svakih 90 min. se događaju skokovi odnosno pulsevi.
Samo izbacivanje jajne ćelije iz jajnika je omogućeno prskanjem meška (folikula) što je uslovljeno naglim povećanjem hormonske supstance koja se naziva prostaglnadin i koja učestvuje u samom procesu prskanja meška. Nivo prostaglandina posle ovulacija naglo opada.

Luteinska faza

Ovu fazu koja nastaje posle ovulacije označava formiranje žutog tela (korpus luteum). Naime odmah nakon ovulacije – izbacivanja jajne ćelije iz meška, dolazi do nakupljanja žutog pigmenta – luteina. Takođe, u mešku posle izbacivanja jajne ćelije dolazi do poajačane prokrvljenosti (vaskularizacije) odnosno formiranja novih manjih krvnih sudova (kapilara ). Nekada može doći i do prskanja ovih kapilara i krvarenja u
šupljinu meška. Vrlo retko ovo krvarenje može zahvatiti i skoro ceo jajnik, pa čak doći i do krvarenja u trbušnu duplju što kod žene može izazvati ozbiljne tegobe, a nekada se čak mora i hirurški intervenisati.
Razvoj žutog tela je relativno brz i traje oko 7 dana i praćen je povećanjem nivoa progesterona ali i estrogena u krvi. Posle tog maksimuma ukoliko ne dođe do oplođenja, trudnoće, njihove koncentracije počinju da opadaju. Sa svoje strane sekrecija FSH i LH iz hipofize u ovom periodu se održava na relativno niskom nivou. Osnovno stimulišući hormon u lutealnoj fazi je LH, a osnovni glavni produkt te stimulacije je progesteron. Progesteron kod žena koje nisu trudne potiče najviše iz jajnika, a vrlo malim delom se stvara u kori nadbubrežnih žljezda. Ali se praktično uzevši može reći da se on uglavnom stvara u žutom telu koje će vrlo brzo degenerisati u slučaju da ne dođe do trudnoće.
Međutim ukoliko do nje ipak dođe posteljica će svojim hormonima održati funkciju žutog tela još jedan izvestan period vremena. Paralelni pad progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji dovešće do krvarenja i odlubljivanja sluzokože materice, odnosno do menstruacije.

Promene na sluzokoži materice (endometrijumu), grliću i vagini u toku menstrualnog ciklusa

U sluzokoži koja oblaže matericu (endometrijumu) u folikularnoj fazi dominira proliferacija (zadebljanje) i umnožavanje svih ćelijskih elemenata, pod uticajem FSH i estrogena. U luteinskoj fazi pod uticajem LH i progesterona sluzokoža materice pokazuje sekretornu aktivnost, stvaraju se minijaturne žljezdice i ona se na taj način priprema da
primu eventualno oplođenu jajnu ćeliju. Ukoliko ne dođe do trudnoće pred kraj ove faze dolazi do degeneracije ćelijskih elemenata sluzokože i menstrualnog krvarenja usled opisanog sinhronog pada progesterona i estrogena.
Na grliću materice sluzokoža u toku folikularne faze luči malo sluzi što se stalno povećava i do kraja ove faze čak i za 30 puta. Zbog pojačanog delovanja estrogena a zatim i hipofizarnih hormona taj sekert grlića u ovulacionoj fazi postaje obilan, tečan, elaastičan, viskozan(tegli se u vidu traka). NA mikroskopskom razmazu ova sekrecija se predstavlja u vidu paprati ili palminih grančica -papratizacija sluzi
ili tzv. Fern test (dijagnostički).
U luteinskoj fazi pod dejstvom progesterona viskoznost i elastičnost te sekrecije se gubi što takođe ima dijagnostički značaj.
Izvor:kutak.forumotion.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.